Tüzüğü

SİVAS  İLİ ZARA İLÇESİ ÜTÜK  KÖYÜ  SOSYAL  YARDIMLAŞMA,DAYANIŞMA VE KALKINDIRMA DERNEĞİ

ANA TÜZÜĞÜ 

MADDE  1-    DERNEĞİN ADI  MERKEZİ VE ÇALIŞMA YERİ :

a-)   DERNEĞİN ADI: Sivas İli, Zara İlçesi Ütük Köyü Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kalkındırma Derneği.

b-)   DERNEĞİN MERKEZİ: Fatih - İstanbul.

c-)   ÇALIŞMA YERİ: Horhor Cad. Lalepalas Apart. No: 31 Dai: 2   Aksaray/İSTANBUL 

 

MADDE 2-     DERNEĞİN AMACI VE GERÇEKLEŞTİRME BİÇİMLERİ:

       Siyasi bir gaye gütmeksizin, Ütük Köyü halkının kalkınması, köyün doğmuş ve doğacak ortak  problemleri ile çağdaş ihtiyaçlarının giderilmesi için maddi,manevi yardım ve destek sağlamak  için faaliyette bulunmaktır. Bu  amaçları  gerçekleştirmek  için  dernekçe  sürdürülecek  çalışma  konuları ve çalışma biçimleri  şunlardır:

a-)   İlgili  resmi  merciler  nezdinde  köy  tüzel  kişiliğine  yardımcı  olmak  amacı  ile gerekli temas ve girişimlerde bulunur.

b-)   Köy bütçesine, bu konularda yardımcı olmak  amacıyla  üyelerden  ve halktan bağış kabul eder.

c-)   Köyün ziraata ve hayvancılığa dönük karakterini dikkate alarak,daha  rasyonel ziraat ve hayvancılık yapılması amacı için ilgili kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunur.

d-)   Köyün okulunun, camiinin bakımı, onarımı ve ihtiyaçlarının giderilmesine çalışır.

e-)   Köyde  veya  köy  dışında  bulunan  fakir  öğrencilerin  okutulması  maksadı  ile  bu  öğrencilerin ihtiyaçlarının giderilmesine çalışır.

f-)   Küçük el sanatlarının geliştirilmesini sağlar, bu konuda gerekirse kurslar açar.

g-)   Köyün  oturma  odası , muhtarlık  binası , sağlık  ocağı  ve  diğer  sosyal  tesislerinin  yapılmasına yardımcı olur veya yapar.

h-)   Köy  kooperatifçiliğinin  teşviki amacı  ile teşebbüs ve faaliyetlerde  bulunur , gerekirse kooperatife ortak olur , kooperatif kurar.

ı-)    Dernek üyelerinin istifade edeceği lokal açıp çalıştırabilir.

i-)    Gençlerimizi  kötü  alışkanlıklardan korumak için kitaplık kurmak ,sportif  faaliyet, folklor çalışması  gibi sosyal amaçlı çalışmalara yönelmeleri  için gerekli olan saha ve imkanı sağlar.

k-)   Yardıma muhtaç hasta kişilere maddi yardımda bulunur,ölümleri halinde cenaze masraflarını karşılar.

l-)    Su baskını, yangın, deprem gibi benzeri afetlere uğrayanlara, kaza  geçirmişlere yardımda bulunur.

m-) Üyelerinin, hemşerilerinin ve ailelerinin sosyal,kültürel ihtiyaç ve gelişmelerine yardımcı olmak için  gereken kamp vesaire tesisleri kurar  kurulmuş olan tesislerden faydalanmalarını  sağlar ve toplu tesisler edinmeleri için imkanlar arayıp girişimde bulunur.

n-)   Dernek üyeleri arasında tanışmayı ve kaynaşmayı temin maksadıyla çaylı,yemekli her türlü  toplantı ve seyahatler düzenler, temsiller verilmesini sağlar.

o-)   Dernek bu faaliyetleri yürütmek için gayrimenkul elde ederek ihtiyaç fazlasını satmak  suretiyle paraya  çevirir.

Dernek, sayılan faaliyetler dışında Dernekler Kanunu ve diğer mevzuatın izin verdiği  amacına yönelik faaliyetlerde bulunabilir.  

 

MADDE  3-    DERNEĞİN KURUCULARI:

Derneğin kurucu üyelerinin adı, soyadı, tabiyeti, mesleği  ve adresleri aşağıda gösterilmiştir.

  1 - Bünyamin İLTER , T.C , Memur Atatürk Bulvarı Prof.Ümit Doğanay sok.F blok A4 Alibeyköy - ISTANBUL

  2 - İlhan CELEP, T.C., Esnaf (Trikotaj)     Soğanlı Mah. Altın Sok. No: 15/5, Bahçelievler/İSTANBUL

  3 - Yalçın KESİCİ , T.C, Emekli, İşçi      Yenigün mah. 1/1 Sok. No: 14 Dai: 4, Bahçelievler/İSTANBUL

  4 - Hasan TOPÇUOĞLU , T.C, Esnaf (Mefruşat)       Muratpaşa Mah. 5. Sok. No: 10, Bayrampaşa/İSTANBUL

  5-  Mustafa CELEP, T.C., Emekli, İşçi       Hürriyet Mah. Nergis Sok. No: 38/5, Bahçelievler/İSTANBUL

  6-  Halil DUMAN, T.C., İşçi       Beyceğiz Mah. Dolaplı Bostan Sok. No: 8, Fatih/İSTANBUL

  7-  Eyüp TAŞTAN, T.C, İşçi       Gümüşsuyu Mah. İnönü Cad. No: 29, Beyoğlu/İSTANBUL

  8-  Halim PELİT, T.C., Emekli, İşçi       Güneşli Evren Mah. Sanayi Sok. No: 44, Bağcılar/İSTANBUL

  9-  İbrahim YILMAZ, T.C., İşçi       Karadeniz Mah. 1131. Sok. No: 11, Gaziosmanpaşa/İSTANBUL

  10 -Ahmet YILANCI, T.C, Esnaf       Atatürk Bulvarı Emiroğlu Blokları 32. Blok Dai: 3, Alibeyköy/İSTANBUL 

 

MADDE  4-    YASAK FAALİYETLER:

2908 Sayılı Dernekler Kanununun 5.maddesinde ayrıntılı biçimde belirtilen yasak faaliyetlerden hiçbiri ile uğraşamaz,hiçbir siyasi faaliyette bulunamaz, hiçbir siyasi partinin propagandasını yapamaz ,yardım veremez ve alamaz. Yine 2908 sayılı kanunun 6. Maddesinde açıklanan hususlara titizlikle riayet eder, üyelerinin de riayet etmesini sağlayıcı tedbirler alır.  Derneğin, amacına yönelik çalışmalarında kesinlikle siyasi görüş ve  propaganda unsuru bulunmamasına riayet eder. 

 

MADDE  5-    DERNEĞE ÜYE OLMA :

2908 Sayılı Dernekler Kanununda dernek üyesi olması  yasaklanmış kişilerden olmayan, medeni haklara sahip,18 yaşını doldurmuş, derneğin gayelerini benimseyen T.C.vatandaşı olan herkes üye olabilir. 

 

MADDE  6-    ÜYELİK  TÜRLERİ :

a-)   Dernek Asil Üyeliği : Dernek üyeliğinin gerektirdiği her türlü hükümlüğü üstlenmiş ve  üyelik sorumluluğu hakkından yararlanan üyedir.Gereken koşulları içermek kaydıyla  her türlü  göreve aday olabilir ve oy kullanır.Genel Kurul toplantılarına katılmayı,ödenti  ve çalışma  koşullarına bağlı olarak çaba harcamayı ve derneğin toplum içindeki olumlu  görüntüsünü sürdürme ilkesine  sağdık kalır.

b-)   Onursal Üye : Ülkeye, çevreye,meslek alanına, dernek amaç ve çalışma koşullarına belirli ve önemli büyük hizmetleri yada katkıları olan kişiler Yönetim Kurulu kararı ile onursal üye seçilebilirler. Onursal üyeler dernek organlarına seçilme ve seçme hakkına sahip değildir. Kendilerinden üye giriş  aidatları  alınmaz. 

 

MADDE  7-    ÜYELİK İŞLEMLERİ:

Dernek üyeliği için gerekli işlemler aşağıda gösterilmiştir.

a-)   Dernek üyesi olmak isteyen adaylar, dernek amaç ve çalışma koşulları ile  ANA TÜZÜK  hükümlerini  kabul ettiklerini belirtir DERNEK ÜYELİĞİ FORMU'nu doldurup dernek  başkanlığına sunarlar.

b-)   Adayın dernek üyeliği formunun işleme konulabilmesi için iki dernek üyesi tarafından önerildiğine  ilişkin imzalar şarttır.

c-)   Dernek Yönetim Kurulu, üyeleri veya kuracağı bir komite aracılığı ile aday hakkında gereken araştırma ve incelemeyi yaptıktan sonra başvuru tarihinden  başlamak üzere (30) gün içinde  adayın  isteği ile ilgili kararını verip, adaya yazılı olarak bildirir.

d-)   Adayın dernek üyeliğine kabul edilmesi üzerine kayıt işlemi yapılır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra dernek üyesi olur, işlemler tamamlanmadıkça dernek üyeliği kazanılamaz.

e-)   Dernek Yönetim Kurulunun adayın isteğinin reddine ilişkin kararı kesin olup, hiçbir biçimde itiraz edilmez. 

 

MADDE  8-    ÜYELİKTEN AYRILMA:

Dernek üyeliği üyenin ölümü veya üyelikten ayrılma dileği ile sona  erer. Her üye dilediği  anda dernek başkanına yazılı olarak ayrılma isteğini bildirmekle dernek üyeliğinden ayrılmış sayılır. Ancak ayrılan üyenin mali sorumluluğu, yasal nedenlerle ayrılanların yasal nedenin oluşum tarihinden, diğerlerinin ise ayrılma dileğinin yapıldığı çalışma döneminin sonunda biter ve  kendilerinden o çalışma döneminin tüm ödentileri alınır.  Bu husus şubeler için de geçerlidir. 

 

MADDE  9-    ÜYELİKTEN ÇIKARILMA:

Dernek üyeliğinden çıkarılma aşağıdaki nedenlerden dolayı yapılır.

a-)   Derneklere üye olma hakkını yitirmek ve dernek tüzüğüne aykırı davranmak,

b-)   Özürsüz olarak toplantılardan uzak kalmak, verilen görevleri yapmamak,  görev almaktan kaçınmak, derneğin çalışmalarına ilgisiz kalmak,

c-)   Tüm ödenti ve yararlanma paylarını ödemedikleri için üst üste iki olağan Genel Kurul Toplantısına kabul edilmemek dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektirir. Bu hususlar şubeler için de geçerlidir. 

 

MADDE 10-   ÜYELİKTEN ÇIKARILMA İŞLEMLERİ VE İTİRAZLAR:

Dernek Yönetim Kurulu; üyeleri ya da kuracağı bir komite aracılığı ile üye hakkında gereken araştırma ve incelemeyi yapıp üyenin de savunmasını aldıktan sonra çıkarma  kararı verir ve üyeye yazılı olarak bildirir. Çıkarılan üye kendisine bildirilen karara karşı bildirim tarihinden başlamak üzere (15) gün içinde dernek yönetim kurulu aracılığı  ile kurula itiraz edebilir. İtiraz ilk genel kurul toplantısında görüşülür ve karara bağlanır. İtirazın karara bağlanmasına kadar üyenin hak ve sorumlulukları devam eder.  Üyenin süresinde itiraz etmemesi ya da itirazın genel kurulda kabul edilmemesi durumunda Dernek Yönetim Kurulu üyenin kaydını siler, ölen üye dışında ayrılan yada çıkarılan üyenin tüm ödentileri ve yararlanma payı ya da borçları  ödenmediği takdirde, Dernek Yönetim Kurulu yasal yollara başvurabilir. Bu hususlar şubeler için de geçerlidir. 

 

MADDE 11-   DERNEĞİN ORGANLARI:

Derneğin organları üç şekilde oluşur.

a-) Genel Kurul

b-) Yönetim Kurulu

c-) Denetleme Kurulu 

Bu organlar açılacak olan şubeler için de geçerlidir. 

 

MADDE 12-   GENEL KURUL:

Dernek Genel Kurulu iki yılda bir Ekim ayında toplanır ve üyelerin yarıdan fazlasının katılımı ile dernek merkezinin bulunduğu  yerde yapılır. Çoğunluk sağlanamaz ise ikinci  toplantıda üye salt  çoğunluğu aranmaz. 

 

MADDE 13-   GENEL KURULA ÇAĞRI YÖNTEMİ:

Dernek Genel Kurulu'nun toplantıya çağrılmasında aşağıda  gösterilen yöntemler uygulanır.

a-)   Dernek  Yönetim  Kurulu  genel  kurula katılma hakkına sahip üyeler çizelgesini hazırlar, borçları bulunan üyeler genel kurul toplantısına katılamazlar,  seçme ve seçilme hakkına sahip olamazlar.

b-)   Yapılacak Genel Kurulun  tarihi , saati , yeri  ve  gündemi en az  (15)  gün  önceden  mahalli  bir gazetede yayınlatarak  dernek  üyelerine  duyurulur.  Aynı  süre  içerisinde  de mahallin  en  büyük Mülki Amirine durum yazı ile bildirilir. Bu yazıya 4 adet gazete ilanı ile toplantıya katılacak üye listesi eklenir. İlk toplantı    ile ikinci toplantı arasında zaman bir haftadan az olamaz. Birinci toplantıda genel kurula katılan üye sayısı yarıdan fazla olmalıdır.

c-)   İkinci toplantıda üye yeter sayısı aranmaz. Toplantıya katılan üyeler  ile toplantı açılır ve genel kurul çalışmalarına başlar. Ancak toplantıya katılan üye sayısı Yönetim Kurulu ile denetleme kurulu üye sayılarının  toplamının iki katından aşağı olamaz.

d-)   Toplantı; çoğunluğun sağlanamayış nedeni dışında başka bir nedenle geri bırakıldığı takdirde en az (15) gün önceden geri bırakılma nedenleri de  belirtilerek toplantının tarihi, saati, yeri ve gündemi tekrar mahalli bir gazetede ilan verilerek üyelere duyurulur. Aynı zamanda ve tarihte mahallin mülki amirine durum bir yazı   ile bildirilir. Yazıya üye listesi ve 4 adet gazete eklenir.  Ertelenen toplantı, geri bırakılma tarihinden başlamak üzere en geç iki ay içerisinde zorunlu olarak yapılır.

e-)   Genel kurul toplantısı birden fazla geri bırakılamaz.  

 

MADDE 14-   GENEL KURUL TOPLANTI İLKELERİ:

Genel Kurul toplantısında aşağıda gösterilen ilkeler  uygulanır:

a-)   Genel Kurula katılacak üyeler Yönetim Kurulu'nca düzenlenen üye listelerinde, isimlerinin karşısında  bulunan yere imzalarını atarak  toplantı salonuna girerler. Çoğunluğun olup olmadığı bir tutanakla tespit edilir.

b-)   Genel Kurul; toplantıda sekreterin çoğunluk sağlandığını belirtir tutanağı okumasından sonra, dernek  başkanı veya başkan yardımcısı tarafından açılır ve Genel Kurulu yönetmek üzere oluşturulacak divan heyetine bir başkan,bir sekreter ile yeteri kadar oy sayıcı seçilir.

c-)   Genel Kurulda gündemdeki maddeler görüşülür ancak toplantıya katılan üyelerin en az (1/10)'unun  yazılı isteği ile gündeme madde eklenebilir.

d-)   Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır Her üye oyunu bizzat kendisi kullanmak zorundadır. Vekaleten oy kullanılmaz.

e-)   Genel Kurulda karar yeter sayısı, Genel Kurula katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Ancak ana tüzük değişikliği ile derneğin dağıtılmasına ilişkin kararlar için ilgili maddelerdeki yeter sayılar aranır.

f-)   Oylar kapalı zarf usulü ile kullanılır, açık tasnifle sayılır.

g-)   Hükümet komiserinin toplantıya gelmemiş olması toplantının ertelenmesini gerektirmez. 

 

MADDE 15-   OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI:

Olağanüstü Genel Kurul, olağan Genel Kurul toplantısına kadar bekletilmeksizin zarar doğuracak ya da bir an önce görüşülmesinde yarar sağlayacak  önemli ve zorunlu konularda aşağıdaki başvuru ve kararlar uyarınca Yönetim Kurulu tarafından en geç bir ay içerisinde toplantıya çağırır.

a-)   Dernek üye sayısının beşte birinin yazılı ve imzalı başvurusu,

b-)   Yönetim Kurulu'nun gerek gördüğü konularda (2/3) oy çoğunluğu ile alacağı karar ile,

c-)   Denetleme Kurulu'nun dernek hesap işleri ile bütçe konusunda alacağı oy birliği kararı ile, 

Olağanüstü genel kurul toplantısı, olağan genel kurul toplantısındaki  yönetim ve ilkelere göre yapılır. 

Sadece toplantıya neden olan konu  üzerinde görüşülüp karar alınır. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı sırasında gündeme madde eklenemez. 

 

MADDE 16-   GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ:

Genel Kurul derneğin en yetkili karar organıdır.

Görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

a-)   Türk Yasaları ile dernek ana tüzüğü hükümleri doğrultusunda gerekli kararları almak,

b-)   Çalışma dönemi, çalışma programı ile yıllık bütçe yönetmeliği gelir ve gider çizelgelerini görüşüp karara  bağlamak (onaylamak),

c-)   Yönetim ve Denetleme Kurulu asil ve yedek üyelerini seçmek,

d-)   Geçen çalışma dönemine ait çalışma raporu ile bilanço gelir ve gider hesaplarını görüşüp onaylamak, Yönetim Kurulunu aklamak.

e-)   Dernek ana tüzüğünün değiştirilmesine ilişkin Yönetim Kurulu tasarısını görüşüp karara bağlamak,

f-)   Yönetim Kurulu'nun onaya sunduğu yönetmelikler hakkında karar almak,

g-)   Dernek üyeliğinden çıkarılanların Yönetim Kurulu Kararına karşı sürelerinde müracaat yapan üyelerin  itirazlarını karara bağlamak,

h-)   Derneğe taşınmaz mal alınması ya da satılması hakkında Yönetim Kurulu'na yetki vermek,

ı-)    Derneğin uluslararası çalışmalarda bulunması, yurt dışındaki kuruluşlarla ilişki kurması ya da katılması konusunda Yönetim Kurulu'na yetki vermek,

i-)    Derneğin dağıtılmasında (feshine) ve mal varlığının dağıtılmasına karar vermek,

j-)    Gerekli olan diğer konularda karar almak veya vermek. 

 

MADDE 17-   YÖNETİM KURULU:

Derneğin Yönetim Kurulu'nun oluşumu aşağıda gösterilmiştir.

a-)   Yönetim Kurulu yedi asil ve yedi yedek üyeden oluşur,

b-)   Yönetim Kurulu seçildiği Genel Kurul Toplantısında başlamak üzere iki  yıl süre ile görev yapar,

c-)   Yönetim Kuruluna seçilen asil üyelerden boşalan üyeliklerin yerlerine yedek üyelerden sıraya göre atama yapılır. Yönetim Kurulu üye sayısı  boşalmalar nedeniyle yedeklerinden getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse yeniden seçim yapılır. Seçim için Genel Kurul bir ay içerisinde olağanüstü toplantıya çağrılır. 

 

MADDE 18-   YÖNETİM KURULU'NUN ÇALIŞMA İLKELERİ:

Yönetim Kurulu'nun çalışma ilkeleri aşağıda gösterilmiştir.

a-)   Yönetim Kurulu; Genel Kurulda yapılan seçimde bir başkan ve altı üye ile oluşur. İlk toplantıda kendi  aralarında başkan yardımcısı, sekreter ve sayman (Muhasip) seçmek suretiyle görev bölümü yapar,

b-)   Yönetim Kurulu her ay olağan olarak toplanır. Gerekirse olağanüstü toplantı da yapılabilir.

c-)   Yönetim Kurulu toplantı yeter sayısı üye tam sayısının yarısından bir fazlası  ve karar sayısı katılanların çoğunluğudur,

d-)   Yönetim Kurulu Dernek Başkanının çağrısı ve saptadığı gündem üzerinde toplanır ve çalışmalarını yapar. 

 

MADDE 19-   YÖNETİM KURULU'NUN GÖREV VE YETKİLERİ:

a-)   Yasalar ve ana tüzük hükümleri doğrultusunda gerekli kararları almak, Genel Kurulca alınan kararları  uygulamak,

b-)   Derneği, Dernek Başkanı aracılığı ile temsil etmek, gerektiğinde başka üyelere yetki vermek,

c-)   Çalışma dönemi, çalışma programı ile bütçe yönetmeliği, gelir ve gider çizelgesini hazırlamak ve uygulamak,

d-)   Geçen çalışma dönemine ait çalışma raporu ile bütçe bilançosunu hazırlamak,

e-)   Genel Kurul toplantılarının tüzük gereği tarihini, saatini, yerini, gündemini üyelere duyurmak ve konu ile  ilgili olarak mülki amirliğe yazı ile müracaatta bulunmak,

f-)   Dernek şubelerinin açılmasına karar vermek ve şube kurucularına yetki vermek,

g-)   Yönetim ile çalışma konuları doğrultusunda görev yapacak komiteler kurmak,

h-)   Derneğin yönetsel ve mali işlerini yürütecek personeli ile danışmanları atamak gerektiğinde işlerine son  vermek,

ı-)    Dernek ana tüzüğünün değiştirilmesi ile yönetmeliklerin hazırlanmasını yaparak,Genel Kurula bir rapor  halinde sunmak,

i-)    İktisadi, işletme, sandık ve vakıf kurulmasına ya da kurulmuş olanlara katılmak,

j-)    Genel Kurul toplantılarında alınan kararları üyelere ve gerekli yerlere duyurmak,

k-)   Geçen çalışma dönemi sorumlusu Yönetim Kurulundan görevi ve bilanço gereği mal varlığını teslim almak ve aynı biçimde gelecek yönetime teslim etmek,

l-)    Dernek için taşınır veya taşınmaz gayri menkul almak, satmak ve kiralamak,

m-)  Mevzuatın ve kanunların vermiş olduğu diğer işleri yapmak,

n-)   Üyelerin faydalanabileceği lokal açmak, işletmek veya kiraya vermek,

o-)   Dernekler kanunun öngördüğü defterleri tutmak,

ö-)   Dernek amaçları ile bağdaşan durumlarda gerekli gördüğü takdirde maddi ve manevi yardımlaşmalar   yapmak,

p-)   Üyelik taleplerinin en geç otuz gün içerisinde karara bağlayıp, talep sahibine bildirmek,

r-)   Dernek üye aidatlarını ödemeyen veya dernek faaliyetlerini, derneğin çıkarlarını engelleyen yasa ve  yönetmeliklere göre dernek üyesi olmasında sakınca görülen suçları işleyen, dernek üyelerinin üyeliklerini  düşürmek. 

 

MADDE 20-   YÖNETİM KURULU BAŞKANI'NIN GÖREV VE YETKİLERİ:

a-)   Yönetim Kurulu Kararı gereğince derneği temsil etmek,

b-)   Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık etmek ve yönetmek,

c-)   Yönetim Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak,

d-)   Dernek harcamalarında sarf evrakını ve banka çeklerini ödeme sorumlusu olarak imzalamak

e-)   Masrafların Yönetim Kurulu Kararı gereğince yapılıp yapılmadığını denetlemek. 

 

MADDE 21-   BAŞKAN YARDIMCISI'NIN GÖREV VE YETKİLERİ:

a-)   Başkanın izinli olması veya ayrılması halinde Başkanın görevlerini yapmak ve yetkilerini kullanmak,

b-)   Başkanın teklifi ve Yönetim Kurulu Kararı ile Başkanın görev ve yetkilerinin kendisine devredilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

 

MADDE 22-   SEKRETERİN GÖREV VE YETKİLERİ:

a-)   Derneğin yazı işlerini yürütmek,

b-)   Evrak dosyaları, karar defteri ve gelen giden evrak defterlerinin tutulmasını temin etmek. 

 

MADDE 23-   SAYMAN (MUHASİBİN) GÖREV VE YETKİLERİ:

a-)   Kararların geçerli sarf evrakı karşılığında hak sahiplerine ödenmesini sağlamak,

b-)   Banka çeklerini imza etmek,

c-)   Dernek gelir ve gider hesaplarının yasaların öngördüğü şekilde tutulmasını temin etmek,

d-)   Avansların kapatılmasını sağlamak,

e-)   Aylık hesapları rapor haline getirilerek takip eden ayın içinde yapılacak ilk Yönetim Kurulu toplantısına  sunulmasını temin etmek,

f-)   Demirbaş eşya defterinin, dernek taşınır ve taşınmaz mallarının hesaplarını tutmak veya tutulmasını temin etmek,

g-)   Tahmini bütçe, yıllık bütçe ve kati hesap bilançosunun yapılmasını temin etmek,

h-)   Derneğin gelirlerinin toplanmasını temin etmek,

ı-)    Derneğin gelirlerinin dernek hesabının bulunduğu Milli bir bankaya yatırılmasını temin etmek,

k-)   Yönetim Kurulu Kararı ile mali konularda verilen görevleri yapmak.

 

MADDE 24-   DENETLEME KURULU'NUN TEŞKİLİ:

Denetleme Kurulu, Genel Kurulda seçilen üç asil, üç yedek üyeden oluşur. Genel Kurul toplantısından hemen sonra yapılacak olan ilk toplantıda asil üyeler arasından bir başkan seçer ve tüzük esaslarına göre çalışma programı tespit eder. 

 

MADDE 25-   DENETLEME KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

a-)   Denetleme Kurulu derneğin defterlerini her üç ayda bir olmak üzere denetler. Yönetim  Kurulu toplantısına katılır, oy hakkı yoktur

b-) Denetleme Kurulu lüzum gördüğü halde Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasını gerekçe  göstererek Yönetim Kurulundan ister. 

 

MADDE 26-   DERNEĞİN TUTMASI GEREKEN DEFTERLER:

a-)   Üye Kayıt Defteri

b-)   Karar Defteri

c-)   Gelir-Gider Defteri

d-)   Demirbaş Eşya Defteri

e-)   Alındı Belgesi Kayıt Defteri

f-)   Bilanço Defteri

g-)   Gelen-Giden Evrak Kayıt Defteri 

 

MADDE 27-   DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKLİ:

Derneğin iç denetimi dernekler kanununu ve dernek tüzüğünün hükümlerine göre denetleme kurulu tarafından gerçekleştirilir. Ancak dernek tüzüğünde, derneğin tüzüğüne göre hükmü getirilmesi ve bunun belirtilmiş olması gerekmekle birlikte yeterli açıklık bulunmayan noktalarda bu eksikliği tamamlamak,üyelerle dernek organları ve görevlerine tüm dernek faaliyetleri ile işlemlerde yol göstermek ve yardımcı olmak amacıyla ayrı ayrı birim metinler hazırlayarak Genel Kuruluna onayından geçirilmek suretiyle yürürlüğe konulacak yönetmelikler çıkarılabilir. 

 

MADDE 28-   DERNEĞİN ŞUBESİ:

Dernek Yönetim Kurulu lüzumlu gördüğü hallerde Türkiye genelinde İl, İlçe ve Beldelerde birden fazla olmamak kaydı ile şube açabilir. 

 

MADDE 29-   ŞUBELERİN KURULUŞU:

Yönetim Kurulu gerekli göreceği yerlerde derneğin şubelerini açabilir, ancak bir yerde şube açabilmesi için o yerde derneğe üye olabilme şartlarını taşıyan en az on  kişinin devamlı oturması gerekir. Şubeler Yönetim Kurulu Kararına dayanılarak adlarına yetki belgesi  verilen en az üç kişi tarafından, yetki belgesi verilen tarihten itibaren en az bir ay içinde kurulur, adlarına yetki belgesi   verilen kişiler   dernekler   yasasının 31.   maddesi uyarınca gerekli işlemleri yaparlar ve  şubenin kuruluşunu genel merkeze bildirirler. 

Şube kurucuları şubenin açılacağı yerde en az altı aydan beri ikamet etmesi zorunludur. 

 

MADDE 30-   ŞUBENİN ORGANLARI:

a-)   Şube Genel Kurulu

b-)   Şube Yönetim Kurulu

c-)   Şube Denetleme Kurulu 

 

MADDE 31-   ŞUBE GENEL KURULU'NUN TOPLANMA ŞEKLİ:

Şube genel kurulları, genel merkezin genel kurul toplantılarından en az on beş gün önce yapılır. Şube genel kurulları kayıtlı ve aidatı düzenli olarak ödeyen asil üyelerin iştiraki ile yapılır. Şube genel kurulları  toplantının yapılacağı tarihten on beş gün önceden ilan ettirir ve mahallin en büyük Mülki Amirine toplantının yapılacağı tarihten en az on beş gün önce bir yazı ile bildirir. Şubeler genel kurulunca seçilen yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyelerini yedi gün içinde kongre evrakları ile birlikte mahallin en büyük Mülki Amirine  yazı ile bildirir. Ayrıca şubeler kendilerini genel merkez kurulunda temsil etmek üzere şube genel kuruluna katılma hakkına sahip üyelerinin onda birini genel kurulda seçerek bunu genel merkeze yazı ile bildirir. Bu üyeler  merkezin genel kurulunda şubeleri temsil eder. 

 

MADDE 32-   ŞUBE YÖNETİM KURULU:

Şube Yönetim Kurulunun oluşumu aşağıda gösterilmiştir.a-)   Şube Yönetim Kurulu beş asil ve beş yedek üyeden oluşur.

b-)   Şube Yönetim Kurulu,seçildiği Şube Genel Kurul toplantısından başlamak üzere iki yıl süre ile görev yapar.

c-)   Şube Yönetim Kurulu'na seçilen asil üyelerden boşalan üyeliklerin yerlerine yedek üyelerden sıraya göre atama yapılır.Şube Yönetim Kurulu üye sayısı boşalmalar nedeniyle yedeklerden getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse yenide seçim yapılır.Seçim için Şube Genel Kurulu bir ay içerisinde olağanüstü toplantıya çağrılır. 

 

MADDE 33-   ŞUBE YÖNETİM KURULUNUN ÇALIŞMA İLKELERİ:

Şube Yönetim Kurulunun çalışma ilkeleri aşağıda gösterilmiştir.

a-)   Şube Yönetim Kurulu; Şube Genel Kurulunda yapılan seçimde bir başkan ve dört üye ile oluşur. İlk toplantıda kendi aralarında başkan,başkan yardımcısı,sekreter ve sayman (muhasip) seçmek suretiyle görev bölümü yapar.

b-)   Şube Yönetim Kurulu her ay olağan olarak toplanır.Gerekirse olağanüstü toplantı da yapabilir.

c-)   Şube Yönetim Kurulu toplantı yeter sayısı üye tam sayısının yarısından bir fazlası ve karar sayısı ise toplantıya katılanların çoğunluğudur.

d-)   Şube Yönetim Kurulu,Şube Dernek Başkanının çağrısı ve saptadığı gündem üzerine toplanır ve  çalışmalarını yapar. 

 

MADDE 34-   ŞUBE DENETLEME KURULU'NUN TEŞKİLİ:

Şube Denetleme Kurulu,Şube Genel Kurulunda seçilen üç asil ve üç yedek üyeden oluşur.Şube Genel Kurul toplantısından hemen sonra yapılacak olan ilk toplantıda asil üyeler kendi aralarında bir başkan seçer ve tüzük esaslarına göre çalışma programını tespit  eder. 

 

MADDE 35-   ŞUBELERİN TUTMASI GEREKEN DEFTERLER.

a-)   Üye Kayıt Defteri

b-)   Karar Defteri

c-)   Gelir-Gider Defteri

d-)   Demirbaş Eşya Defteri

e-)   Alındı Belgesi Kayıt Defteri

f-)   Bilanço Defteri

g-)   Gelen Giden Evrak Defteri 

 

MADDE 36-   ŞUBE ORGANLARININ GÖREV VE YETKİLERİ:

Bu tüzükte direk merkez organları için öngörülen görev ve yetkileri şube organları için de geçerlidir. Ancak şube yönetim kurulları faaliyetleri bu tüzüğün 23. maddesi gereğince düzenleyecekleri hesap raporlarının birer örneğini de genel merkeze gönderirler. Şube denetleme kurulu genel merkeze gönderecek olduğu raporların gönderilmesinden şube yönetim kurulu görevli ve sorumludur. Şubeler tespit etmiş oldukları yatırım programı ve ihtiyaç fazlası  olarak şube genel kurulunda devreden nakit mevcutlarının yarısını genel merkeze gönderirler ancak genel  merkez yönetim kurulu gönderilen bu meblağı iade edebileceği gibi borç olarak da belli bir süre tutabilir. 

Şubeler arası borçlanma merkez yönetim kurulunun izni ve garantisi ile yapılır. 

 

MADDE 37-   ŞUBELERİN GENEL KURULA ÇAĞRILMA ŞEKLİ:

Şubelerin genel kurula çağrı usulü bu tüzüğüm 13. maddesinde belirtilen merkez genel kuruluna yapılan çağrı usulünün aynısıdır. 

 

MADDE 38-   ŞUBE ÜYELİKLERİ: ÜYELİK ÇEŞİTLERİ-KAYDI-ÜYELİKTEN ÇIKARMA VE ÜYELİKTEN ÇIKMA:

Şubelerin bu tür faaliyetleri merkezin uygulamış olduğu ve ana tüzükte belirtilen madde (5,6,7,8,9,10) hükümlerine göre yapılır. 

 

MADDE 39-   DERNEĞİN GELİRLERİ:

a-)   Aidatlar,

b-)   Bağış ve vasiyetler,

c-)   Müzayede, tiyatro, konser, gece, kermes, gezi, piyango çekilişi, reklam ve yayın organı gelirleri,

d-)   Dernek mallarından elde edilen gelirler.

       Dernek merkezi için geçerli olan bu gelirler şubeler için de geçerlidir. 

 

MADDE 40-   ÜYE AİDATI:

Dernek üyeleri derneğe yıllık 3.000.000 TL aidat ödemekle yükümlüdürler.Aidatların üyelerden ne zaman ve ne şekilde tahsil edileceğine Yönetim Kurulu karar verir. Takip eden yıllarda  Yönetim Kurulu'nca yeni yıllık aidat belirlenir. 

 

MADDE  41-  DERNEK MALLARI VE PARALARININ MUHAFAZASI VE MUHASEBE USULÜ:

a-)  Masraflar Yönetim Kurulu Kararı gereğince yapılır ve yapılan bu masraflar karşılığında muhataptan yapılan  harcama kadar gider faturası alınır,

b-)   Dernek gelirleri; Yönetim Kurulunun seçmiş olduğu yönetim kurulu üyesi veya dernek üyesi kişilerden bir veya birkaçına karar defterinde almış olduğu karar gereği yetki verir, bu kişi veya kişilere mahallin en büyük mülki amirliğinden çıkarılacak olan yetki belgesi ile gelir toplanır. Dernek tüzüğünün 39. maddesinde belirtilen dernek gelirleri Maliye Bakanlığı'nın bastırmış olduğu alındı belgesi makbuzlarına işlenerek işletme  defterinin gelir hanesine yazılır. Ayrıca 2860 sayılı yardım toplama kanunun hükümlerine göre derneğe gelir  temin edilir,

c-)  Dernek harcamaları geçerli sarf evrakı karşılığında ve öncelikle banka çeki ile yapılır. Sarf evraklarının  alınmasının mümkün olmaması halinde yapılan harcama değişik masraflar adı ile gider makbuzu ile yapılır  ve bir tutanak ile tespit edilip takip eden ilk Yönetim Kurulu toplantısına sunulur,

d-)   Dernek gelir ve giderlerini gösterir aylık bilançolar takip eden ayın içinde yapılacak olan ilk toplantıda karara geçmek sureti ile Yönetim Kurulunda görüşülür ve gereği yapılır. 

 

MADDE 42-   DERNEĞİN TAŞINMAZ MALLAR SATIN ALINMASI VE SATILMASI:

Dernek amacını gerçekleştirmek için yasaların müsaade ettiği gerekli taşınmaz malları alabileceği gibi kayıtlı olarak sahip olduğu taşınmaz mallar üzerinde her türlü tasarruf yetkisi de vardır.Derneğe ait bütün taşınmaz mallar dernek amaçlarını gerçekleştirmek şartı ile genel kurul kararı ile satılabilir. Ancak Genel Kurul satış kararını verebilmesi için kayıtlı üyelerin en az dörtte üçünün genel kurul toplantısında hazır bulunması ve satış kararını katılan bu üyelerin dörtte üç çoğunlukla verilmesi gerekir. Taşınmaz malların satış kararı verilecek olduğu genel kurul toplantısı ilan edilen gündemde mutlaka belirtilecektir.Satış konusunda aranan toplantı ve karar yeter sayısı ile ilgili bu madde değiştirilemez,değiştirme teklifi sunulamaz. 

 

MADDE 43-   ANA TÜZÜĞÜN DEĞİŞTİRİLMESİ:

Dernek tüzüğünde yapılacak herhangi bir değişiklik Yönetim Kurulunca teklif edilir, ayrıca Genel Kurul toplantısında hazır bulunan üyelerin onda biri bu teklifi yapabilir. Tüzük değişikliği ilan edilen gündemde mutlaka yer alır,tüzük değişikliği ile ilgili karar ilk  toplantıda kongreye katılan üye yeter sayısının üçte ikisi ile alınır. Çoğunluk sağlanamamış ise ikinci  toplantıda katılan üye sayısının üçte iki oy çoğunluğu ile tüzük değişikliği yapılır. 

 

MADDE 44-   DERNEĞİN FESHİ:

Derneğin feshi Dernekler Kanununun 49. maddesi hükmüne göre yapılır.

a-)   Genel kurul derneğin veya şubelerden birinin feshine karar verebilir.Derneğin tüm olarak feshine karar verilebilmesi için Genel Merkezde kayıtlı üyelerle Genel Kurula katılma hakkı olan şube üyelerinin üçte ikisinin fesih toplantısına katılması şarttır.Karar yeter sayısı  ilk toplantıda kongreye katılma hakkı olan üyelerin üçte iki çoğunluğudur.Çoğunluk sağlanamamış ise ikinci  toplantıda  toplantıya  katılan  üye  sayısının üçte iki çoğunluğu ile  derneğin feshi kararı alınır.

b-)   Şubelerin fesih kararı verebilmesi için genel merkezden yazılı izin alması zorunludur.  Şubelerin feshi ile ilgili toplantıya şubelerin kayıtlı üyelerin üçte ikisinin katılması şarttır.Kapatılan şubelerin mameleki Genel Merkeze intikal eder.

c-)   Derneğin feshine karar verildiği takdirde,mevcut menkul ve gayri menkulleri Ütük Köyü Köy Sandığına devredilir. 

 

MADDE 45-   MALİ YIL BİLANÇOSU VE KESİN HESAPLARI:

Genel Kurul toplantısından 15. gün önce mali yıl bilançosu ve kesin hesaplar çıkarılır, bu sonuçlar Dernek Merkezince ve kurulu şubelerce üyelere ilan yolu ile duyurulur.

 

 MADDE 46-   GENEL KURUL KARARLARI:

Genel Kurulda alınan bağlayıcı kararlar ve seçim sonuçları 15 gün müddetle Dernek Merkezince ve şubelerce ilan yolu ile üyelere duyurulur. 

 

MADDE 47-   SON HÜKÜM:

Derneğin ana tüzüğünde belirtilmeyen maddeler ile ilgili bir durum ile  karşılaşıldığında lüzumlu hallerde 2908 sayılı Dernekler Kanunu ile diğer ilgili kanunlar ve yönetmeliklerin getirmiş olduğu hükümler uygulanır. İşbu dernek tüzüğü 47. Maddeden ibarettir.