DERNEĞİN KURULUŞU :

          1996 yılında 10 kurucu üye ile kurulan derneğimiz, Aksaray Horhor caddesinde bir daire kiralayarak çalışmalarına başlamıştır. Yıllardır kurulamayan derneğimizin kurulmuş olması köylülerimiz tarafından olumlu karşılandı.

             ÜYE KAYITLARI :

           Derneğimiz üye kayıtlarına başladı ve kısa zamanda köylülerimizin üyeliğini yaptı. Çevre köylere örnek olarak ilk olarak bayan üye kayıtlarını da derneğimiz başlattı .

             KURULUŞ GECESİ :

          Hep ilkleri yapmayı hedefleyen derneğimiz 1997 de tüm üye ve dostlarımızın katılımı ile Yenikapı Karides Restaurant'da güzel bir açılış gecesi düzenledi. Zara Belediye Başkanı Aydın Kurt , Zara Vakfı Başkanı Naci Başçiftçi ile çevre köy dernek ve vakıf başkanlarının da katıldığı gecemiz Zara FM (Süleyman Dönmez) tarafından Zara'ya naklen yayınlandı. Böylelikle gecemize katılamayan köydeki dostlarımız bizleri dinlemiş oldu.

          DERNEK MERKEZİNİN ALINMASI :

          İlk iş olarak derneğimizi kiradan kurtarmak amacıyla yer almak istedik. Tüm üyelerimize anket formu göndererek İstanbul'un hangi semtinden yer almamızı gerektiğini sorduk. Çoğunluk Fatih/Aksaray olarak bildirdi. Bunun üzerine şimdiki yeri aldık. Çok büyük olmamasına rağmen aile arasındaki nişan, kınagecesi, sünnet gibi törenler için üyelerimizin kullanımına sunduk.

          HALI SAHA FUTBOL TURNUVASI :

           Zara ve çevre köyleri futbol turnuvalarına katıldık bir 4. lük kupası ve bir centilmenlik kupası aldık

          BAYRAMLAŞMA :

          Gene bir ilk olarak tüm köylülerimiz ve dostlarımızın katılımı ile Düğün salonu kiralayarak Ramazan Bayramlarının veya Kurban Bayramlarının son gününde bayramlaşma günü düzenledik. Eski geleneklerimizden Ferfene yi hatırlatır şekilde ikram edilecek yiyecekleri Yönetim Kurulu üyeleri evlerinde yaptırıp getirdiler. Gelin ve damat hariç sanatçısı orkestrası ile tam bir düğün şeklinde geçen eğlencemiz geleneksel hale geldi.

          ÜTÜK KÖY KONAĞININ YAPILMASI :

         Gene bir ilk olan Köyümüzdeki  ÜTÜK KÖY KONAĞI  muhtarlık ve üyelerin katkılarıyla yapılmıştır. Bunun için önce O döne Yönetim Kurulu olarak (Abdullah CELEP,Bünyamin İLTER, Hacı YILMAZ, Eyüp TAŞTAN) köye gittik. Eski Muhtarımız İbrahim TAŞTAN tarafından eski okul yerine bir temel atıldığını gördük. Bu çok küçüktü ve hiç bir projesi yoktu. Köyümüze yakışacak güzel bir eser yapmaya karar verdik. Önce Sivas'a gidip Köy Hizmetleri ile görüştük. Yapmak istediğimiz Köy Konağı hakkında yardım istedik. Bize köylere önerdikleri bir tip proje olduğunu onu verebileceklerini söylediler. Projeyi inceleyince tek katlı ve sıradan bir yapı olduğunu gördük. Ne yapabiliriz diye düşündük ve eski zara evleri benzeri cumbalı bir yapıya karar verdik. Bu konuda yardım almak için Sivas Turizm İl Müdürü Rahmetli Vahap SÜMBÜLOĞLU'nun yanına gittik. Bizleri çok iyi karşıladı. Bizler de düşüncemizi ona anlattık. İstediğimiz Eski Zara evleri fotoğrafları idi. Yapacağımız projenin cephelerinin onlara benzemesini istiyorduk. Vahap bey eski Zara ve Divriği evlerinin resimlerinden verdi ve yaptığımız çalışmalar için her türlü katkıya hazır olduğunu söyledi ve bizleri arabaya kadar uğurladı.

         İstanbula dönünce proje çalışmalarına başladık. İlk olarak İSKİ de Mimar Figen BABACAN la görüştüm Düşüncemizi anlattım ve resimleri gösterdim. Hiç bir karşılık beklemeden ilk eskiz çalışmalarını yaptı. Daha sonra Hemşerimiz Zeynep SESİGÜZEL ( Hasan Öğretmenin kızı ) Son çizimleri hazırladı. Mimari Projeden sonra statik , betonarme , elektrik ve sıhhi tesisat projelerini de arkadaşlara yaptırdık.Böylece Ütük Köy Konağı Projelerine hiç para vermeden yaptırmış olduk.

           Ütük Köy Konağı ; alt katta köy fırını , Giriş katta toplantı salonu ve muhtarlık odası , üst katta 4 adet banyolu , 2 adet banyosuz oda dan oluşmaktadır. Zara belediye başkanı ve mülki amirlerle çenre köy vakıf ve dernek başkanlarının katılımı ile temel atma töreni düzenledik.

          İnşaatın yapım işini Mercengil A.Ş (Mercen Ali amcanın çocukları Şemsettin ve Fevzi ) yarı fiyata yapmaya söz verdi. İnşaatın demirini Hasan YEŞİLYURT üstlendi. Müdürümüz Abdullah CELEP in ve diğer köylülerimizin maddi katkıları ile kısa zamanda tamamlayarak güzel bir açılış töreni ile köy muhtarlığına teslim ettik.

            ÜTÜK  KÖYÜ  PİKNİĞİ

          Sivas Zara Ütük Köyü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Ve Kalkındırma Derneğinin 1. Pikniği 4 Temmuz 2004 Pazar günü Çayırbaşı Sultan Suyu Piknik alanında yapıldı. 

          İlk defa yaptığımız pikniğe tüm köylülerimiz ve dostlarımız yoğun bir şekilde katılmışlardır. Dernek Başkanı Hacı Yılmaz Pikniğin açılış konuşmasında  katılan köylülerimize ve dostlarımıza teşekkür ederek yeni hedefleri hakkında şunları söyledi:

          -Ütük KÖY KONAĞI iç dekorasyonunun kısa bir süre içersinde tamamlanmasını sağlayarak etkin bir şekilde kullanımını sağlayacağız.  Köyün su sorununu çözmek amacıyla muhtarla işbirliği yaparak her eve su saati takılmasını sağlayacağız.Su saatlerini de biz göndereceğiz. Köy içindeki örenlerin kaldırılması ve köy içi yolların genişletilmesi içi gerekli girişimlerde bulunacağız. Konum itibarı ile Zara’nın en güzel yerlerinden olan köyümüzü güzelleştirmek ve yaşanabilir hale getirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz .  

            Pikniğimize katılan Vakıf ve dernekler : Zara Vakfı, Yapak Vakfı , Sivaslılar Vakfı, Atalan Köyü, Yarağıl Köyü, Gümüşçevre Köyü, Avşar Köyü, Ütükyurdu Köyü, Kuşcu Köyü, Tekke Köyü, Burhaniye Köyü, Günyamaç Köyü, Zara Haber.  

             Pikniğimize katılan değerli dostlarımız: Tokat Emniyet Müdürlüğüne yeni atanan Mehmet Artunay,  Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı,   Bayrampaşa Belediye Meclis Üyesi Hasan Yeşilyurt, Hasan Hüseyin Ceylan, Halil Oğlak, Duray Şimşek, Mehmet Köksal, Sinan Ağca , Ertuğrul Okçuoğlu,  Ali Okçuoğlu ,Halil OĞLAK 

             Piknik alanındaki seslendirme düzeni, Bayrampaşa Belediyesi Meclis Üyesi köylümüz Hasan YEŞİLYURT’UN katkıları ile Bayrampaşa Belediye Başkanı HÜSEYİN BÜRGE tarafından sağlandı.   

             Yapak Vakfı Halk Oyunları ekibi ile şenliğimize katılarak güzel bir görsel şölen sundu.   

             Dilaver YALÇIN org ile , Yurdaer GÖNÜLAL cümbüş ile yöre ezgi ve oyunlarını , Sinan AĞCA yöresel türküler ile konukları coşturdu. 

            Ütük Köyü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Başçavuş Hacı YILMAZ tarafından , ilk dernek başkanı Bünyamin İLTER’E , ikinci dernek başkanı Müdür Abdullah CELEP’E , Ütük Köy Konağına büyük katkıda bulunan Hasan YEŞİLYURT’A , Ütük Köy Konağı Müteahhidi MERCENGİL A.Ş. ye , Eski Muhtar İbrahim TAŞTAN’A ,  Derneğimizin onursal üyesi Osman TAŞTAN’A  , yeni Muhtar İbrahim KIZIK’A birer plaket verildi.