YÖRESEL   YEMEKLERİMİZ :

 

Herle Çorbası:Kavurma herlesi, toplu herle ve mercimekli herle gibi çeşitleri olan bu çorbanın, mercimekli olanı şu şekilde yapılır: Bir tencerede mercimek kaynatılarak pişirilir. Bu mercimeğin içerisine, ayrı bir tavada kahverengini alana kadar tereyağında kavrulan un konulur. Kavrulan bu un mercimeğe katıldıktan sonra iyice karıştırıldıktan sonra biraz daha kaynatılır ve ocaktan alınarak servise başlanır. Beslenme açısından şöyle bir söz de vardır: "Herle kapıya kadar, pilav tepeye kadar"

 

Kesme Çorbası: Kaynamış suya bir miktar mercimek konur. Çorbanın lapa lapa olmaması için ölçülü olması gerekir. Mercimek piştikten sonra, küçük küçük kesilmiş ve önceden kurutulmuş olan hamur eklenir ve biraz da öyle kaynatılır. Ayrı bir tavada biraz tereyağı eritilerek içerisine kurutulmuş bir bitki olan annuk konur. Buna biraz da salça eklenir ve pişmiş olan mercimekle hamurun üzerine dökülür. Bir iki dakika da bu şekilde kaynatıldıktan sonra ateşten alınarak servise başlanır.

 

Sübera Çorbası: Tencereye biraz soğuk su ve içerisine varsa yoğurt, pestükan konarak karıştırılır. Bu karışım ateşte kaynatıldıktan sonra içerisine, önceden kesilmiş ve kurutulmuş küçük kare şeklindeki, adına suböreği denen hamur konur. Hamur pişince, bir tavada eritilmiş tereyağı üzerine dökülür. Böylece çorbamız servise hazır hale gelmiş olur.

 

Pancar Çorbası:Yarma bir tencerede kaynatılır. Diğer taraftan pancar denen bitki küçük küçük doğranır ve tuz ile iyice ovularak yıkanır. Sonra suyundan sıkılarak çıkarılır. Başka bir kabın içerisinde çorbanın herlesi hazırlanır. Tencerede pişmiş olan yarmanın içerisine yıkanmış pancar konur ve bir müddet kaynatıldıktan sonra herlesi de eklenir.Bir miktar ayran daha konularak karıştırılır. Biraz körmenle birlikte eritilmiş tereyağı üzerine dökülerek ateşten indirilir.

 

Pancar Pilavı :Zara’ da madımağa pancar denilir. İlkbaharda yağmurlarla çıkan madımak toplanır. Yıkandıktan sonra bıçakla kıyılır. Tencereye su, bulgur, doğranmış pancar konur ve haşlanır. Tavada tereyağıyla körmen, varsa pastırma da konularak sokarıç yapılır ve yemeğe ilave edilir. Servis yapılır.

 

Pestükan Çorbası: Pestükan soğuk suda iyice ezildikten sonra kaynatılır. Üzerine biraz mercimekle yarma eklenir. Kaynarken kemikli kıyma da konur. Bunlar piştikten sonra üzerine tereyağı ve annuk dökülerek ocaktan indirilir.

 

Kuşkuş:  Bir leğene yeteri kadar su yumurta kırılır. İçerisine bulgur ve un konarak bulgurların hamurla kaplanmasına kadar aynı yönde ovalanır. Yeterince büyüklüğe ulaştığı zaman kuruması için tastar denen bezlerin üzerine alınır. Kurtulduktan sonra gerektiğinde makarna gibi haşlanır , üzerine tereyağ dökülerek yenir.

 

Cikko: Su ve yumurtayla yoğrulan hamur küçük yumaklar halinde dizilir. Sofrada oklava ile yufka şeklinde kalın olarak açılır. Açılan yufkalar erişte gibi kesilerek küçük kareler halinde kesilir. Kurutulduktan sonra makarna gibi haşlanıp üzerine tereyağ dökülerek servis yapılır. Üzerine tercihen çökelik de dökülebilir.

 

Yarma Çorbası Yarma su ile kaynatılır. Biraz soğuyunca ayran ve özelenmiş yoğurt katılır. Üzerine dereotu ve maydanoz ilave edilerek, soğuduktan sonra yenir.

 

Turşu Mıhlası Yörede çok yenilen pezik (Dal) turşusundan yapılır. Yağ,  soğan, kıyma, salça tencerede pişirilir. Üzerine küçük küçük doğranmış turşular ilave edilir. Biraz da su konur. İyice pişirildikten sonra servis yapılır.

 

Kül Kömbesi : Un, maya, tuz, su ile hamur yoğrulur. Mayalandırılır. İçine kavrulmuş patates konur. Köy ocağında iki sac arasına veya ocağın taş zeminine konur üzerini kapatacak şekilde bir sac yerleştirilir. Sacın üzeri kızgın kül ve köz ateşin külü yerleştirilir. Hava almadan ağır ağır pişirilir . Oldukça lezzetli olur.

 

 Erişte Yörede iki çeşit erişte yapılır. Kavurma eriştesi :Un ve su ile yoğrulur. Kalın yufka şeklinde açılır. 4 – 5 santimetre uzunluğunda kesilir. Kuruduktan sonra fırında kavrulur.

 

Yumurta Eriştesi : Un, yumurta ve az miktarda su ile yoğrulduktan sonra yufka yapılıp bıçakla kesilir. Kurutulur. Her iki türü de makarna gibi kaynatılır, süzülür, üzerine tereyağı dökülerek yenir.

 

 Hıngel : Derin bir karıştırma kabının içine önce yumurtayı kırın, suyu ekleyin ve tuzla beraber unu da aktarın. Hamur iyice toplanıp, pürüzsüz bir hale gelinceye kadar yoğurun. Hamurun kulak memesinden biraz daha sert bir kıvamda olması gerekir.Yoğrulan hamuru 30 dakika kadar dinlendirip, üzerine un serperek bir tahta hamur sinisi üzerinde 40-45 cm çapında, 10 tane defter yaprağı kalınlığında bir yufka şeklinde açın. Temiz bir sofra bezi üzerine serdiğiniz yufkayı 10-15 dakika kadar, kurumaya ve havalandırmaya bırakın.Tekrar tahta hamur sinisinin üzerine aldığınız yufkayı, yaklaşık 5 cm eninde şeritler halinde kesin. Sonra bu şeritleri üst üste koyarak, kenar uzunluğu 3-3,5 santimlik eşkenar üçgenler yani muska şeklinde hamurlar kesin. Tencereye 7-8 su bardağı su koyup, 1 tatlı kaşığı da tuz ekleyin. Su kaynayınca muska şeklindeki hamurları içine atarak 10-12 dakika kadar haşlayın ve makarna gibi süzdürün. Bir başka tavada ise tereyağını eritin, kızgın yağı mantının üzerine gezdirip, servise sunun.

 

Tırhıt: Tencerede bulgur haşlanır sonra içerisine kavurma eriştesi ilave edilir. Eğer kıyma da konulursa çok daha lezzetli olur. Ayrıca üzerine erimiş tereyağı dökülerek yenir.

 

Bişi: Un,su,tuz ve mayayla beraber bayağı yumuşak hatta biraz cıvık tabir edilen bir hamur yoğuruyoruz.Hamurumuzu mayalanmaya bırakıyoruz.Mayalanıp kabarınca elimizde suyla açıp kızgın yağda kızartıyoruz.

 

Kelecoş Tencereye kıyılmış soğan, tereyağı ve kıyma konur. Soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra içerisine suda özelenmiş pestükan konularak kaynatılır. Bu karışım ayrı bir kapta doğranmış ekmeğin üzerine dökülerek yenir. Üzerine taze maydanoz da ilave edilirse, hem yemek süslenmiş hem de yemek lezzetlenmiş olur.

 

İçli Köfte : Önce köftelik ince bulgur ıslanır. Bir tencerede ince kıyılmış soğan, çekilmiş et, reyhan ve baharat konularak  kavrulur. (İsteyen ceviz içi de koyabilir). Önceden ıslatılmış bulgurun içerisine yumurta kırılır. Gayet yağsız biraz da kıyma konur, iyice yoğrulur. Bu karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, içleri boş olacak şekilde şekillendirilir. Önceden hazırlanmış içle karıştırılır. Köfteler haşlanmaya hazırdır. Haşlandıktan sonra üzerine mis gibi Zara tereyağı dökülüp afiyetle yenir. İçli köfte “Güveği ekmeği” nin baş yemeğidir.

 

Belor:

 

Uğut:

 

Kavut: